Majoritatea problemelor pe care le întâlnim sunt compuse din elemente asupra cărora avem control foarte puțin sau chiar deloc. Cu toate astea, avem atât de multă nevoie de predictibilitate și suntem atât de învățați să creăm algoritmi care să ne asigure că ajungem la o soluție sigură, încât ne petrecem foarte mult timp încercând să ne asigurăm că putem controla ce nu-i în controlul nostru. În cartea sa, Wild Problems, economistul Russ Roberts vorbește despre importanța acceptării componentei emoționale, dar și acceptării neputinței individului, atunci când deciziile pe care le are de luat sunt probleme complexe.
Mintea noastră este capabilă să călătorească în timp, iar adesea facem asta chiar și involuntar. Călătorește pentru a simula scenarii viitoare, pentru a-și imagina ce s-ar putea întâmpla sau a contempla la ceva ce s-a întâmpla deja. Avem capacitatea să ne imaginăm lucruri despre noi sau despre ceilalți, iar mintea face clar distincția între propriul eu și lucruri exterioare lui. Ce se întâmplă, însă, când activitatea rețelei implicate în menținerea eului închegat scade? Cum se schimbă percepția noastră asupra realității când granițele între noi și mediul extern încep să se dizolve? Vorbim astăzi despre cartea How to change your mind a autorului Michael Pollan și descoperim împreună noi lucruri despre cum ne funcționează mintea.
Pentru mulți dintre noi, anxietatea este ceva ce purtăm cu noi de o perioadă lungă și care ne însoțește în majoritatea timpului. Ea nu este, însă, o boală și nici o hibă de caracter sau un semn de slăbiciune. Este un sistem de alarmă timpuriu care uneori scapă de sub control. O modalitate prin care mintea noastră creează scenarii și gânduri despre viitor, în încercarea de a justifica și liniști sentimentul de alarmă corporală și de a evita amenințarea percepută. Cum putem lucra cu anxietatea, însă, dincolo de a gestiona gândurile și de a redirecționa energia înspre scenarii mai luminoase? Cum ne poate ajuta lucrul cu corpul în acest proces? Vorbim în Book Espresso-ul de astăzi despre cartea Anxiety Rx a lui Russell Kennedy și descoperim perspectiva lui asupra gestionării anxietății.
Oamenii au o dorință naturală de a crește, a explora, a acționa în lume și a-și valorifica punctele forte. Dacă în copilărie nu trăim experiențe în care să ne construim și confirmăm aceste puncte forte, în care să primim dragostea și încurajarea de care avem nevoie, vom dezvolta mecanisme de apărare în jurul experiențelor dureroase. Dacă îți sunt familiare comportamente precum deconectarea de la corp și de la emoțiile pe care acesta le simte, egocentrism în relații sau evitarea de proiecte sau relații în care ai putea eșua, s-ar putea să îți fie util să asculți acest Book Espresso pe tema cărții Human Neurosis, a psihanalistului Karen Horney.
Faptul că stilul de viata și relieful psihoemoțional ne afectează în mod direct sănătatea fizică nu e un lucru nou, însă nu a fost niciodată mai important să începem să vorbim despre aceste lucruri. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care medicul și terapetulul Gabor Mate ni le propune în cartea sa, Mitul Normalității. De la experiențele traumatice majore din copilărie, la traumele complexe construite prin experiențe adverse repetate ani de zile, de la felul în care muncim, la orașele în care alegem să trăim, de la dependeța de sustanțe, la adicția față de muncă, toate acestea sunt doar câteva din temele pe care Gabor le adresează în cea mai amplă și profundă lucrare a lui de până acum.Ne bucurăm că ați descoperit acest Book Espresso, despre o carte care ar merita o serie întreagă, prin valoarea și experiența distilate în ea după o muncă de mai bine de 50 de ani.
Dacă ne uităm la viața unui om ca având, în medie, 80 de ani, vom putea, cu rapiditate, calcula că trăim aproximativ 4000 de săptămâni. Cu toate astea, în foarte multe dintre zile trăim și ne facem planuri ca și cum numărul acesta este, de fapt, infinit. Sau ca și cum am putea face un infinit de lucruri într-o perioadă atât de scurtă. În cartea sa, 4000 Weeks - Time Management for Mortals, autorul Oliver Burkeman ne vorbește despre cum putem să ne folosim optim de perioada limitată a unei vieți de om și cum putem exersa trăirea tuturor celor 4000 de săptămâni nu la maximul capacităților noastre, ci la maximul potențialului pentru împlinire personală, sens și stare de bine.
Știm deja cât de importante sunt obiceiurile în viața noastră și am auzit de nenumărate ori cum rezultatele mari se obțin din obiceiuri mici. Cum arată, însă, un obicei, atunci când îl punem sub lupă? Cum ne dăm seama dacă un obicei e bun sau rău și, mai ales, de unde începem când vrem să scăpăm de cele dăunătoare și să construim altele, mai benefice?Vorbim în acest Book Espresso despre câteva dintre cele mai importante idei din cartea Atomic Habits, a autorului James Clear. Acest material este susținut de AudioTribe.ro, prima platformă românească de audiobooks și eBooks. Poți asculta „Atomic Habits" integral pe AudioTribe.ro, sau alte audiobooks care să te ajute în procesele tale de dezvoltare zilnică. Vei găsi colecțiile audio ale lui Gabor Maté, Daniel Goleman, Simon Sinek sau Daniel Siegel. Pe Audiotribe poți asculta primul audiobook gratuit.Cartea Atomic Habits a lui James Clear poate fi ascultată pe AudioTribe.ro aici - https://audiotribe.ro/audiobooks-%C8%99i-ebooks/book/46
Care e diferența între un teren de golf și viața de zi cu zi? Care e diferența dintre nivelul de performanță atins de cineva care se supraspecializează într-un domeniu și cel atins de o persoană care alege să învețe câte puțin dintr-o varietate mai mare de domenii? Aparține lumea specialiștilor, ca Tiger Woods sau generaliștilor, ca Roger Federer? Explorăm în Book Espresso-ul de astăzi, cartea Range, a lui David Epstein, și aflăm cum ne ajută informația din diverse domenii să câștigăm o vedere mai amplă asupra lucrurilor și de ce un curs de caligrafie facultativ i-a dat lui Steve Jobs una dintre ideile care urma să facă istorie.
Cum mă înregistrez și cum plătesc
Politica de confidențialitate
Politica de utilizare Cookies
Termeni și condiții
Disclaimer
BRAIN FOOD ©
BOOK ESPRESSO ©
COUCH TALKS ©
M.A. TALKS ©
M.A. LIVE ©
MIND SNACKS ©