Care sunt lucrurile care ne motivează cu adevărat? Când nu avem niciun pericol de evitat, dar nici vreo recompensă majoră pentru care să “tragem tare”, care sunt lucrurile care ne dau energie și care ne fac să ne dorim să facem mai mult, să obținem rezultate mai bune, să ne îmbunătățim?Descoperă care sunt elementele esențiale conform autorului Daniel Pink, așa cum le descrie în cartea sa, Drive, despre care vorbim astăzi.
Mult prea des ne referim la partenerul de cuplu ca fiind “jumătatea” noastră. Mult prea des avem așteptări și speranțe ca cel de lângă noi să ne îndeplinească toate nevoile, să ne țină în siguranță și să nu aducă niciodată dificultăți. În cartea sa, You’re The One You’ve Been Waiting For, Richard Schwartz, creatorul metodei Internal Family Systems, propune ca fiecare dintre noi să se reîntoarcă către el însuși și să-și privească propriul Sine ca fiind cel care poate face toate acestea. Sinele care are grijă de părți, care le ascultă, le privește, le vede, le oferă spațiu și siguranță, le permite să se arate vulnerabile și în exterior și să construiască relații sănătoase cu cei din jur.
Am vorbit în repetate rânduri despre importanța disproporționată a experiențelor din copilărie pentru cum se creează predispozițiile și comportamentele din viața adultă. În cartea What Happened to You, psihiatrul și neurocercetătorul Bruce Perry, împreună cu gazda de televiziune Oprah Winfrey, poartă o serie de conversații profunde prin care ne încurajează să schimbăm întrebarea “ce e în neregulă cu tine?” cu “ce s-a întâmplat cu tine, care te-a adus la acest comportament?” În acest Book Espresso vorbim despre importanța experiențelor pozitive, dar și despre cum ne formează mediul și cultura de care aparținem. Despre ce se întâmplă când experiențele sunt adverse, dar și despre pericolele izolării și importanța creării de relații solide și benefice.
Majoritatea problemelor pe care le întâlnim sunt compuse din elemente asupra cărora avem control foarte puțin sau chiar deloc. Cu toate astea, avem atât de multă nevoie de predictibilitate și suntem atât de învățați să creăm algoritmi care să ne asigure că ajungem la o soluție sigură, încât ne petrecem foarte mult timp încercând să ne asigurăm că putem controla ce nu-i în controlul nostru. În cartea sa, Wild Problems, economistul Russ Roberts vorbește despre importanța acceptării componentei emoționale, dar și acceptării neputinței individului, atunci când deciziile pe care le are de luat sunt probleme complexe.
Mintea noastră este capabilă să călătorească în timp, iar adesea facem asta chiar și involuntar. Călătorește pentru a simula scenarii viitoare, pentru a-și imagina ce s-ar putea întâmpla sau a contempla la ceva ce s-a întâmpla deja. Avem capacitatea să ne imaginăm lucruri despre noi sau despre ceilalți, iar mintea face clar distincția între propriul eu și lucruri exterioare lui. Ce se întâmplă, însă, când activitatea rețelei implicate în menținerea eului închegat scade? Cum se schimbă percepția noastră asupra realității când granițele între noi și mediul extern încep să se dizolve? Vorbim astăzi despre cartea How to change your mind a autorului Michael Pollan și descoperim împreună noi lucruri despre cum ne funcționează mintea.
Pentru mulți dintre noi, anxietatea este ceva ce purtăm cu noi de o perioadă lungă și care ne însoțește în majoritatea timpului. Ea nu este, însă, o boală și nici o hibă de caracter sau un semn de slăbiciune. Este un sistem de alarmă timpuriu care uneori scapă de sub control. O modalitate prin care mintea noastră creează scenarii și gânduri despre viitor, în încercarea de a justifica și liniști sentimentul de alarmă corporală și de a evita amenințarea percepută. Cum putem lucra cu anxietatea, însă, dincolo de a gestiona gândurile și de a redirecționa energia înspre scenarii mai luminoase? Cum ne poate ajuta lucrul cu corpul în acest proces? Vorbim în Book Espresso-ul de astăzi despre cartea Anxiety Rx a lui Russell Kennedy și descoperim perspectiva lui asupra gestionării anxietății.
Oamenii au o dorință naturală de a crește, a explora, a acționa în lume și a-și valorifica punctele forte. Dacă în copilărie nu trăim experiențe în care să ne construim și confirmăm aceste puncte forte, în care să primim dragostea și încurajarea de care avem nevoie, vom dezvolta mecanisme de apărare în jurul experiențelor dureroase. Dacă îți sunt familiare comportamente precum deconectarea de la corp și de la emoțiile pe care acesta le simte, egocentrism în relații sau evitarea de proiecte sau relații în care ai putea eșua, s-ar putea să îți fie util să asculți acest Book Espresso pe tema cărții Human Neurosis, a psihanalistului Karen Horney.
Faptul că stilul de viata și relieful psihoemoțional ne afectează în mod direct sănătatea fizică nu e un lucru nou, însă nu a fost niciodată mai important să începem să vorbim despre aceste lucruri. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care medicul și terapetulul Gabor Mate ni le propune în cartea sa, Mitul Normalității. De la experiențele traumatice majore din copilărie, la traumele complexe construite prin experiențe adverse repetate ani de zile, de la felul în care muncim, la orașele în care alegem să trăim, de la dependeța de sustanțe, la adicția față de muncă, toate acestea sunt doar câteva din temele pe care Gabor le adresează în cea mai amplă și profundă lucrare a lui de până acum.Ne bucurăm că ați descoperit acest Book Espresso, despre o carte care ar merita o serie întreagă, prin valoarea și experiența distilate în ea după o muncă de mai bine de 50 de ani.
Cum mă înregistrez și cum plătesc
Politica de confidențialitate
Politica de utilizare Cookies
Termeni și condiții
Disclaimer
BRAIN FOOD ©
BOOK ESPRESSO ©
COUCH TALKS ©
M.A. TALKS ©
M.A. LIVE ©
MIND SNACKS ©