Într-o perioadă în care tot mai mulți dintre voi sunt preocupați de identificarea de direcții profesionale sau de reorientarea către noi traiectorii după o carieră construită deja, în cea mai recentă întâlnire MA Live am abordat chiar acest subiect.Discutăm despre:- utilizarea modelului TPVM (Talente, Pasiuni, Valori, Motivații) pentru a ne crea traiectorii profesionale - impactul schimbărilor la nivelul personalității în modul în care ne prezentăm în viețile noastre profesionale - este vreodată prea târziu să facem schimbări profesionale- studiile de caz ale echipei Mind Architect în schimbările făcute de ei de-a lungul timpului
Despre ce este coachingul și când este potrivit pentru noi să apelăm la un coach? În ce situații este mai degrabă util să ne adresăm unui psihoterapeut? Când avem nevoie de consultanță și când un mentor este cel care ne poate ghida cel mai potrivit? Unul dintre lucrurile importante când alegem să începem procese 1:1 însoțite este să fim cât mai informați despre cum pot specialistul și metoda să ne adreseze nevoile. În acest fel, ne creștem șansele unui proces cu progres, în care lucrăm cât mai aliniat cu ceea ce avem noi nevoie. Vorbim în acest Mind Snack cu Irina Costea, Coach la nivel PCC, despre “când este despre coaching”, dar și când e mai degrabă util să ne adresăm altor metode de însoțire a proceselor individuale.
Care sunt discursurile care ne trezesc cel mai mult interesul și de ce se întâmplă asta? Sunt ele cele din care învățăm informație nouă? Sau poate cele care dau voce celor mai importante credințe ale noastre? Poate că sunt cele care ne captează atenția prin dinamica și jucăușenia lor sau cele care sumarizează informația și dau instrucțiuni clare. În Brain Foodul de astăzi vorbim cu Ioana Jongsma, TedX Speaker Coach, despre discursurile care ne mențin atenția neclintită și cum vorbesc acestea pe limba noastră, folosindu-ne de cele șase etaje de personalitate ale modelului PCM.
Ce face un bun profesionist să fie un bun profesionist?Ne poate împlini mai mult o carieră într-o organizație mare sau una de antreprenor? Cum arată viața profesională când aceasta face saltul de la corporație la creator de deserturi? Ce bucurii poate aduce o carieră de pastry chef, dar și cu ce obstacole te poți întâlni dacă alegi acest drum? Aflăm de la Ioana Romanescu, creatorul brandului Cupcake Philosophy, ce stă în spatele pasiunii pentru creația de deserturi. Care a fost relația cu hrana pe care a învățat-o în familie, ce parcurs profesional a ales inițial, dar și ce a determinat-o să schimbe traseul și ce noi aventuri a găsit pe cel nou.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nostru să se modifice pe parcursul vieții în funcție de experiențele pe care le trăim. În lumea care ne înconjoară învățarea nu este doar posibilă până la finalul vieții, ci și necesară. Trebuie ea, însă, să fie formalizată și ghidată de un sistem sau are fiecare dintre noi capacitatea să învețe autonom? Ți-ai creat vreodată un sistem propriu de a învăța informații sau abilități noi în care să simți că procesul este mai fluid și mai puțin mecanic? Câte lucruri noi ai învățat de când nu mai faci parte din învățământul formal? Vorbim astăzi despre cea mai importantă abilitate pentru viitor, învățarea autonomă, cât și structura și beneficiile ei cu Traian Brumă, cofondator al Universității Alternative și un om care a călătorit doi ani în jurul lumii pentru a înțelege cum funcționează învățarea autonomă și comunitățile auto-organizate.
Sunt într-adevăr bărbații de pe Marte și femeile de pe Venus? Există diferențe psihologice fundamentale între cele două sexe, sau sunt ele mai degrabă construite de societate? Sunt bărbați într-adevăr mai conștiincioși și femeile mai agreabile? Care dintre sexe este, pe medie, mai predispus la depresie și anxietate, dar la sociopatie? Ar trebui să se joace toți băieții cu soldăței și toate fetele cu păpuși?Explorăm în acest Brain Food despre diferențele între sexe din perspectivă biologică, dar și a personalității și deschidem conversația despre cum percepția noastră despre acestea este amplificată și alterată de relieful educațional și cultural. Resurse:1. Sex differences in human neonatal social perception, Jennifer Connellana, Simon Baron-Cohena, Sally Wheelwrighta, Anna Batkia, Jag Ahluwaliab, studiu, 2000 - https://www.math.kth.se/matstat/gru/5b1501/F/sex.pdf2. Behavioral gender differences in the neonatal period according to the Brazelton scale, articol, 2006 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16814961/3. Experience-independent sex differences in newborn macaques, articol, 2016 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726418/4. Hold on to your kids, Gabor Mate, Gordon Neufeld, carte, 2004 5. Behave, Robert Sapolsky, carte, 2017
Ai un blocaj în viața profesională? Mergi la coaching.Ai nevoie să îți pui în ordine calendarul și prioritățile zilnice? Mergi la coaching.Ai conflicte recurente cu partenerul de cuplu și nu știți cum să le rezolvați? Mergeți la coaching.Ai trăit experiențe provocatoare, care simți că au rămas cu tine și îți creează probleme? Mergi la coaching.Ai nevoie să îți clarifici misiunea personală sau următorii pași acasă sau la birou? Ajută-te de coaching. În acest Brain Food explorăm alături de trei profesioniști cu experiență ce este coachingul, la ce folosește, unde începe și unde se termină un proces de coaching și cum este diferit de psihoterapie.
Vorbim adesea despre Călăreț și Elefant. Despre cum îl ținem pe unul relaxat pentru a evita deturnările emoționale și despre cum îl ajutăm pe celălalt să fie cât mai mult prezent și în control. Cum arată, însă, cele două sisteme decizionale în conflict? Cum se desfășoară cearta cu partenerul de cuplu atunci când Călărețul a pierdut cu totul controlul și ce efecte poate avea o astfel de experiență asupra relației. Cum facem ca următoarea dată când ne aflăm într-o situație similară să o evităm și ce metode putem folosi? Vorbim în acest Brain Food despre cum ne-am folosit fiecare dintre noi de buna înțelegere a celor două sisteme decizionale în situații conflictuale dar și despre ce am învățat să facem mai bine.
Cum mă înregistrez și cum plătesc
Politica de confidențialitate
Politica de utilizare Cookies
Termeni și condiții
Disclaimer
BRAIN FOOD ©
BOOK ESPRESSO ©
COUCH TALKS ©
M.A. TALKS ©
M.A. LIVE ©
MIND SNACKS ©