Este trecerea timpului o experiență obiectivă, pe care toți o trăim identic? Răspunsul scurt este nu. În acest Mind Snack descoperim de ce pare că zilele de vacanță s-au scurs într-o clipă, în timp ce, dacă ne uităm în urmă la perioade foarte aglomerate din viața noastră, nu ne vine să credem cât de multe lucruri s-au întâmplat în cât de puțin timp? Ce ne afectează percepția asupra felului în care trece timpul și cum putem crea un echilibru între “timpul care zboară” și “orele care nu se mai termină”?
Pentru mulți dintre noi, anxietatea este ceva ce purtăm cu noi de o perioadă lungă și care ne însoțește în majoritatea timpului. Ea nu este, însă, o boală și nici o hibă de caracter sau un semn de slăbiciune. Este un sistem de alarmă timpuriu care uneori scapă de sub control. O modalitate prin care mintea noastră creează scenarii și gânduri despre viitor, în încercarea de a justifica și liniști sentimentul de alarmă corporală și de a evita amenințarea percepută. Cum putem lucra cu anxietatea, însă, dincolo de a gestiona gândurile și de a redirecționa energia înspre scenarii mai luminoase? Cum ne poate ajuta lucrul cu corpul în acest proces? Vorbim în Book Espresso-ul de astăzi despre cartea Anxiety Rx a lui Russell Kennedy și descoperim perspectiva lui asupra gestionării anxietății.
Cum ne-a afectat evoluția calitatea respirației? Care a fost, pentru căile aeriene, sacrificiul care a trebuit făcut pentru a crește în dimensiune creierul unei specii care devenea din ce în ce mai inteligentă? Care sunt efectele pe care le suferim astăzi pentru schimbările structurale prin care au trecut craniile noastre pentru a ajunge la forma curentă? Știm deja că practicile de respirație pot avea efecte benefice asupra stării noastre de bine. Știm, însă, ce rol are fiecare nară în respirație și ce efecte produce fluxul de aer inspirat pe fiecare dintre ele? De ce și cum ne afectează respirația pe gură atunci când nu putem inspira nazal? Află cum ne putem controla cele 2 ramuri din sistemul nervos autonom, ramura simpatică sau acelerația și ramura parasimpatică sau frâna, cu ajutorul felului în care respirăm.Și descoperă care este conexiunea dintre practicile de respirație documentate științific și performanță sportivă. Hai să descoperim împreună știința respirației și cum să aplici o serie de exerciții practice extrem de utile împreună cu Irina Costea, Coach și Neuromindfulness Practictioner.
De multe ori ne gândim la noi ca fiind diferiți de alte mamifere când vine vorba de cogniția noastră complexă, de capacitatea de a folosi limbaj, de a călători mental în timp și de a ne imagina lucruri.Dar când vine vorba de sisteme emoționale, oare suntem chiar așa de diferiți? Este iubirea o constantă universală a experienței emoționale? Dar nevoia de joc și joacă? E ceva ce face parte din biologia noastră, sau este o perioadă trecătoare din copilărie? Descoperă în acest Brain Food cele șapte sisteme afective universale descoperite de Jaak Panksepp, părintele neuroștiinței afective, și cum ne influențează ele viața emoțională și motivațională.Resurse:1. Jaak Panksepp, Archeology of the Mind, neurocercetător, 2012, carte
Numit și neurochimicalul motivației, dopamina este pe buzele noastre, ale tuturor, de fiecare dată când facem ceva care ne aduce satisfacție sau ne dă energie și motivație să continuăm. De unde ne luăm dopamina? Din ciocolată? Din vicii? Ce ziceți de niște dușuri reci? Vorbim astăzi despre rolul dopaminei în viața noastră, dar și despre ce fel de activități și de mindset ne ajută să păstrăm nivelul acestui neuromodulator ridicat, fără intervenții artificiale. Resurse:1. The Molecule of More, Daniel Lieberman, Paleoantropolog, carte 20182. Human Psychological Responses of Immersion into Water of Different Temperatures, articol, 2000 - https://link.springer.com/article/10.1007/s0042100500653. Time Perception & Entertainment by Dopamine, Serotonine and Hormones, The Huberman Lab Podcast, Andrew Huberman, cercetător, podcast, 2021 - https://www.youtube.com/watch?v=8IWDAqodDas&t=2s4. Can't Hurt Me, David Goggins, sportiv de performanță, carte, 2018
Am discutat anterior despre cum creierului nostru are capacitatea de a învăța și de a se adapta pe toată durata vieții. Te-ai întrebat vreodată, însă, ce e nevoie să faci, mai exact, pentru a antrena și rafina această capacitate, mai ales după varsta de 25 de ani? Cum creezi cocktailul neurochimic necesar pentru învățare, cât conteaza somnul, temperatura, expunerea la lumină, exercițiul fizic, nutriția, nivelul de stres și multe altele în cât, cum și cât de ușor înveți?Vorbim în acest Mind Snack despre un super-protocol comportamental fundamentat în ultimele descoperiri științifice, care să te ajute să generezi plasticitate sinaptică și să sporești ușurința și profunzimea cu care înveți, construiești noi obiceiuri și abilități.
Creierul nostru locuiește într-o fortăreață osoasă, fără lumină sau stimuli din exterior. Și atunci cum știm că o cană e o cană, iar un câine e un câine? Și, mult mai interesant, cum ajungem să înțelegem ce e un câine sau o cană?În acest Mind Snack aprofundăm, împreună cu Robert Chiș-Ciure, ultimul element al triadei Percepție - Emoție - Cogniție, și anume acela al Memoriei și Conceptelor. Descoperim împreună cum mintea noastră construiește conceptele cu care operăm, cat și care este natura și constanța lor.
Ce sunt emoțiile și cum le semnifică mintea noastră, astfel încât să le simțim așa cum o facem în viața de zi cu zi? Sunt emotiile universale si inascute, sau particulare si construite? Ai simțit vreodată tristețe împreună cu cineva apropiat ție, dar ai constatat că unul dintre voi plânge, în timp ce celălalt nu? Sau ti s-a intamplat sa vezi cum in sport la acelasi stimul cineva simte frustrare si tranteste racheta de pamant, in timp ce altcineva devine si mai atent si focalizat?Descifrăm răspunsul la aceste întrebări în Mind Snackul de astăzi, împreună cu Robert Chiș-Ciure, doctor în filozofie și neurocercetător computațional.
Cum mă înregistrez și cum plătesc
Politica de confidențialitate
Politica de utilizare Cookies
Termeni și condiții
Disclaimer
BRAIN FOOD ©
BOOK ESPRESSO ©
COUCH TALKS ©
M.A. TALKS ©
M.A. LIVE ©
MIND SNACKS ©