Dependențele, inamici sau mecanisme de amuțire a durerii, cu Alexandra Irod

Deși o problemă care îi afectează pe mulți dintre noi, dependențele rămân un subiect tabu, pe care îl ascundem, ignorăm, evităm sau, când devine vizibil, judecăm cu asprime. Poate credem că oamenii dependenți de substanțe au ajuns acolo pentru că și-au făcut-o cu mâna lor sau poate că negăm existența unei dependențe dacă aceasta poate fi explicată în alte moduri. Ce sunt, însă, dependențele și ce stă în spatele lor? Cum putem susține un apropiat care trece printr-o astfel de dificultate și cum putem cere ajutor dacă suntem noi înșine în această situație? De ce este important să practicăm compasiune față de noi și față de ceilalți și cum pot relațiile face o diferență în dezvoltarea, dar și gestionarea dependențelor?Vorbim despre toate acestea în Couch Talk-ul de astăzi împreună cu Alexandra Irod, psihoterapeut specializat în gestalt terapie și în lucrul cu traumele.

Neurosis and Human Growth, Karen Horney

Oamenii au o dorință naturală de a crește, a explora, a acționa în lume și a-și valorifica punctele forte. Dacă în copilărie nu trăim experiențe în care să ne construim și confirmăm aceste puncte forte, în care să primim dragostea și încurajarea de care avem nevoie, vom dezvolta mecanisme de apărare în jurul experiențelor dureroase. Dacă îți sunt familiare comportamente precum deconectarea de la corp și de la emoțiile pe care acesta le simte, egocentrism în relații sau evitarea de proiecte sau relații în care ai putea eșua, s-ar putea să îți fie util să asculți acest Book Espresso pe tema cărții Human Neurosis, a psihanalistului Karen Horney.

Privește partea plină a paharului poate deveni un îndemn toxic cu Eduard Ezeanu

Hai, nu mai fi trist!Privește și tu partea plină a paharului!Sigur o să fie totul extraordinar, trebuie doar să crezi! Ai trăit vreodată momente dificile în care să simți că cei din jur te încurajează mai degrabă să ignori emoții neplăcute și să te concentrezi doar pe partea pozitivă? Te-ai simțit vreodată nesusținut în emoțiile tale pentru că cei din jur păreau să vrea să te vadă doar zâmbind? Vorbim astăzi cu Eduard Ezeanu de ce intenția de a încuraja o persoană să se uite la partea bună a lucrurilor poate deveni pozitivitate toxică și învățăm despre ce putem face pentru a avea o abordare mai degrabă realistă asupra lucrurilor și trăirilor.

Puterea lui a spune NU și cum construim limite sănătoase cu Alexandra Irod

Ai simțit vreodată că ți-au fost cerute lucruri pe care le-ai făcut, dar apoi ai simțit disconfort în legătură cu acordul tău? Dar că ai fost pus în fața faptului împlinit, fără să ți se ceară acordul și nu ai putut să exprimi nevoia de a fi fost întrebat? Cum arată limitele sănătoase și cum le stabilim? Care este diferența dintre limite și opoziție și cum ne asigurăm că nu punem limite prea rigide? Cum arată prea multă flexibilitate sau prea multă rigiditate și cum reușim să le echilibrăm pe cele două. Vorbim în acest Brain Food cu psihoterapeutul Alexandra Irod și răspundem acestor întrebări și multor altora.

Depresia - boală, moft sau efect al deconectării de sine cu Alexandra Irod

Este depresia o boală sau un moft? Este aceasta ceva cu care trăim toată viața sau ne putem uita cu speranță la depresie ca fiind o condiție ce ne indică un fel de a trăi dezaliniat de la noi, și pe care o putem depăși? Există multe mituri în jurul depresiei și tot atâtea perspective dezvoltate de specialiști diferiți, care să ne arate cât de complex este acest subiect, dar și cât de important și prezent printre noi. Vorbim în acest Couch Talk cu Alexandra Irod despre depresie și toate fațetele acesteia, dar și ce ne predispune la o astfel de experiență și cum o gestionăm dacă trecem prin ea, dar și dacă suntem persoane apropiate celor care o parcurg.

Mitul Normalității, Gabor Mate

Faptul că stilul de viata și relieful psihoemoțional ne afectează în mod direct sănătatea fizică nu e un lucru nou, însă nu a fost niciodată mai important să începem să vorbim despre aceste lucruri. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care medicul și terapetulul Gabor Mate ni le propune în cartea sa, Mitul Normalității. De la experiențele traumatice majore din copilărie, la traumele complexe construite prin experiențe adverse repetate ani de zile, de la felul în care muncim, la orașele în care alegem să trăim, de la dependeța de sustanțe, la adicția față de muncă, toate acestea sunt doar câteva din temele pe care Gabor le adresează în cea mai amplă și profundă lucrare a lui de până acum.Ne bucurăm că ați descoperit acest Book Espresso, despre o carte care ar merita o serie întreagă, prin valoarea și experiența distilate în ea după o muncă de mai bine de 50 de ani.

De ce aproape 70% dintre părinții din România sunt în burnout parental și cum ne putem proteja

Ce înseamnă iubirea necondiționată a părinților față de propriii copii? Și este iubirea o resursă care te ajută să nu simți niciodată oboseală în primii ani ai celui mic?  Pot intra părinții în epuizare în efortul de a fi perfecți pentru copiii lor? Ce factori reprezintă un risc pentru părinți și care sunt factorii de protecție? Care sunt fazele burnoutului și la ce semnale ne putem uita pentru a identifica riscul de a trăi un episod de burnout în relația cu cel mic? Vorbim în acest Couch Talk cu Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental și descoperim răspunsul la aceste întrebări și multe altele. Resurse:1. Gender Differences in the Nature, Antecedents and Consequences of Parental Burnout, Isabelle Roskam, articol, 2020 - https://link.springer.com/article/10.1007/s11199-020-01121-5 2. Depression, anxiety and guilt in burned out mothers of preschool and school-aged children, Sanchez Rodriguez, articol, 2019 - https://www.researchgate.net/publication/335238300_Depression_anxiety_and_guilt_in_burned_out_mothers_of_preschool_and_school-aged_children_Insight_from_a_cluster_analysis3. A step forward in the conceptualization and measurement of parental burnout, Isabelle Roskam, articol, 2018 - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00758/full 4. Can parental burnout directly or indirectly influence work outcomes, Thomas Rhys Evans, Isabelle Roskam, articol - https://www.burnoutparental.com/_files/ugd/5660ec_35e20db3ef444d9abd285190b5fb6b48.pdf 5. Burnout in healthcare workers, Stefan De Hert, articol, 2020 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7604257/  Testul de măsurare a burnoutului parental poate fi efectuat aici https://alina-pop.ro/chestionar-de-burnout-parental/Pentru cei dintre voi care își doresc să ia legătura cu Alina Pop, ea poate fi contactată pe:Site : https://alina-pop.roPagina de Facebook : https://www.facebook.com/psihologalinapopPagina Instagram : https://instagram.com/psih.alinapop?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Parenting-ul, între abilitate dezvoltată și relație, cu Mihaela Plugărașu

Câtă libertate este utilă în creșterea unui copil și unde începe aceasta să devină periculoasă atât pentru relația celui mic cu părintele, cât și pentru asigurarea dezvoltării lui într-un adult sănătos? Cât de important este atașamentul copiilor față de părinți și în ce moment e necesar să mutăm focusul și pe exprimarea autenticității individuale a acestora? Ce relevanță au rolurile mamei și tatălui și cât de valide sunt rolurile în care mama oferă iubire necondiționată, iar tatăl invită la explorare și joacă? Despre toate acestea și multe altele în Couch Talkul de astăzi, împreună cu Alexandra Irod, psihoterapeut, și Mihaela Plugărașu, instructor certificat de parenting prin conexiune, neuromindfulness senior practitioner coach si autorul cărții Conscious Parenting of Your Toddler. Resurse:1. Conscious Parenting of Your Toddler, Mihaela Plugărașu, autor și instructor certificat de parenting prin conexiune, carte, 20202. A More Beautiful Question, Warren Berger, autor, carte 20143. Curious, Ian Leslie, autor, carte, 20144. When the Body Says No, Gabor Mate, medic și psihoterapeut, carte, 20035. The Power of Showing Up, Tina Payne Bryson & Daniel Siegel, psihoterapeut și neurobiolog interpersonal, carte, 20206. Hold On to Your Kids, Gabor Mate & Gordon Neufeld, medic și psihoterapeut, psiholog, carte, 2004

Util
 • Cum mă înregistrez și cum plătesc

 • Politica de confidențialitate

 • Politica de utilizare Cookies

 • Termeni și condiții

 • Disclaimer

Premium
 • BRAIN FOOD ©

 • BOOK ESPRESSO ©

 • COUCH TALKS ©

 • M.A. TALKS ©

 • M.A. LIVE ©

 • MIND SNACKS ©