În ultimul MA Live al lui 2024 ne-am întâlnit cu comunitatea de membri și am vorbit despre cum gestionăm cât mai potrivit pentru noi perioada sărbătorilor, astfel încât să ne bucurăm de ele, nu doar să ne obosim și mai mult.
Mult prea des ne referim la partenerul de cuplu ca fiind “jumătatea” noastră. Mult prea des avem așteptări și speranțe ca cel de lângă noi să ne îndeplinească toate nevoile, să ne țină în siguranță și să nu aducă niciodată dificultăți. În cartea sa, You’re The One You’ve Been Waiting For, Richard Schwartz, creatorul metodei Internal Family Systems, propune ca fiecare dintre noi să se reîntoarcă către el însuși și să-și privească propriul Sine ca fiind cel care poate face toate acestea. Sinele care are grijă de părți, care le ascultă, le privește, le vede, le oferă spațiu și siguranță, le permite să se arate vulnerabile și în exterior și să construiască relații sănătoase cu cei din jur.
Parte din misiunea noastră în acest an o reprezintă abordarea de teme cât mai relevante, în conversație directă cu voi. În întâlnirea de astăzi discutăm despre relația părinte-copil și punem lupa pe o perioadă acceptată de cei mai mulți dintre noi ca fiind în mod special dificilă - cea a adolescenței. Cum gestionăm opoziția adolescenților și nevoia acestora de a deveni mai autonomi? Ce se întâmplă cu adolescenții, dar și cu adulții care le sunt părinți în momentele de conflict? Cum ne reglăm emoțional, dar și cum îi ajutăm pe cei mici să o facă la rându-le?
Se spune că e nevoie de un sat pentru a crește un copil. Mulți dintre noi sunt preocupați de parenting și își doresc să îi ofere celui mic cele mai bune condiții și toată iubirea de care are nevoie. Timp petrecut împreună, susținere în descoperirea lumii înconjurătoare. Încurajare să își simtă emoții și să își exprime nevoile. Ce putem face, însă, pentru a ne asigura propria bunăstare ca părinți, astfel încât să putem fi aproape de cei mici cu nivelul maxim de sănătate fizică și psihică? Explorăm astăzi triunghiul corp-minte-relații, dar și instrumente pe care le putem folosi pentru fiecare dintre cele trei laturi împreună cu Mihaela Plugărașu, instructor de parenting certificat prin conexiune.
Am vorbit deja despre cât de importante sunt butoanele SCARF pentru toți oamenii și chiar și pentru alte mamifere. Cum arată ele, însă, pentru cei mici?Ai simțit vreodată că ți-a fost apăsat vreunul dintre butoane negativ în copilărie? Cum se simțea când îți era promisă o plimbare în parc sau un desert, doar ca apoi adultul să se răzgândească și să nu le mai primești? Dar când aveai un conflict cu fratele sau sora, iar părintele alegea să vă pedepsească pe amândoi, chiar dacă tu nu credeai că e vina ta?Dar când voiai să încalți pantofii tăi favoriți, dar erai obligat să porți o anumită pereche, fără să poți alege tu? Vorbim în acest Mind Snack cu Mihaela Plugărașu, instructor certificat de parenting prin conexiune, despre importanța butoanelor SCARF încă de la cele mai mici vârste și despre cum putem, ca adulți, să îi ajutăm pe cei mici să și le simtă apăsate pozitiv.
Ce înseamnă iubirea necondiționată a părinților față de propriii copii? Și este iubirea o resursă care te ajută să nu simți niciodată oboseală în primii ani ai celui mic? Pot intra părinții în epuizare în efortul de a fi perfecți pentru copiii lor? Ce factori reprezintă un risc pentru părinți și care sunt factorii de protecție? Care sunt fazele burnoutului și la ce semnale ne putem uita pentru a identifica riscul de a trăi un episod de burnout în relația cu cel mic? Vorbim în acest Couch Talk cu Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental și descoperim răspunsul la aceste întrebări și multe altele. Resurse:1. Gender Differences in the Nature, Antecedents and Consequences of Parental Burnout, Isabelle Roskam, articol, 2020 - https://link.springer.com/article/10.1007/s11199-020-01121-5 2. Depression, anxiety and guilt in burned out mothers of preschool and school-aged children, Sanchez Rodriguez, articol, 2019 - https://www.researchgate.net/publication/335238300_Depression_anxiety_and_guilt_in_burned_out_mothers_of_preschool_and_school-aged_children_Insight_from_a_cluster_analysis3. A step forward in the conceptualization and measurement of parental burnout, Isabelle Roskam, articol, 2018 - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00758/full 4. Can parental burnout directly or indirectly influence work outcomes, Thomas Rhys Evans, Isabelle Roskam, articol - https://www.burnoutparental.com/_files/ugd/5660ec_35e20db3ef444d9abd285190b5fb6b48.pdf 5. Burnout in healthcare workers, Stefan De Hert, articol, 2020 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7604257/ Testul de măsurare a burnoutului parental poate fi efectuat aici https://alina-pop.ro/chestionar-de-burnout-parental/Pentru cei dintre voi care își doresc să ia legătura cu Alina Pop, ea poate fi contactată pe:Site : https://alina-pop.roPagina de Facebook : https://www.facebook.com/psihologalinapopPagina Instagram : https://instagram.com/psih.alinapop?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Am mai vorbit în materiale anterioare și dezvoltăm pe larg în cursul despre Process Communication Model despre cele șase dimensiuni care alcătuiesc arhitectura personalității umane și cât de valoros este sa luăm decizii si să construim relații care țin cont de propriul profil.Dar când vine vorba de cuplu, cât de important este să cunoaștem profilul partenerului și cât de provocator este să ne armonizăm cu el sau ea? Ți s-a întâmplat vreodată să ai discuții despre banii în relație, dar să constați că pentru unul dintre voi sunt mai importante valorile decât împărțirea egală a veniturilor și obligațiilor? Dar să îi ceri partenerului să facă ceva, si să constați că îi ia atât de mult să o facă încât ajungi să o faci tot tu? Sau poate ai avut vreodată nevoie doar să fii ascultat, iar celălalt a încercat să-ți dea soluții și asta a dus la conflict. Vorbim în acest Brain Food pe larg despre cum ne influențează arhitectura personalității relațiile de cuplu și ilustrăm ideile din model pe cuplurile din echipa Mind Architect pentru a încerca să descoperim ce putem face pentru a avea relații hrănitoare, în ciuda diferențelor de personalitate.
Preferi să arăți iubire prin contact fizic cu partenerul sau ești, mai degrabă, bucuros să faci lucruri pentru partener pentru a îi arăta că îl iubești? Dar când vine vorba despre cum îți place să îți fie arătată afecțiune, ce alegi? Gary Chapman propune, în cartea despre care vorbim astăzi, că avem cinci limbaje ale iubirii, iar fiecare dintre noi este mai înclinat să prefere manifestarea afecțiunii prin unul dintre aceste limbaje. Atât când oferim, dar și când primim iubire din partea partenerului.
Cum mă înregistrez și cum plătesc
Politica de confidențialitate
Politica de utilizare Cookies
Termeni și condiții
Disclaimer
BRAIN FOOD ©
BOOK ESPRESSO ©
COUCH TALKS ©
M.A. TALKS ©
M.A. LIVE ©
MIND SNACKS ©